Thursday, May 13, 2010

Ayam penyet


Resepi Ayam Penyet 2
Posted By kak ina kl Rabu, Mac 31, 2010

Resepi ke 2 ni akak ambil dari Majalah Saji bulan April...ikutkan resepi tak yah buat sup...tapi mana boleh..kat rumah akak ni kalau tak ada masakan berkuah..kang ada yag tercekik lah pulak..terutama si imran.Lumuran ayam goreng akak ambil dari Ijan yang duk jauh di rantau. Nampak cam banyak dan leceh nak buatkan..taklah..senang ajer nak membuatnya..
Bahan-bahan
1 ekor ayam sederhana besar
(potong 4)
600ml air
2 helai daun salam
Minyak
1 kiub ayam
Bahan rebusan
4 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil ketumbar
3 cm halia
3cm lengkuas
1 1/2 kecil garam
Cara menyediakan Sup
1. Bahan rebusan di tumbuk lumat dan lumurkan pada ayam.
Masukkan ayam ke dalam periuk.
2. Masukkan sekali daun salam dan tuangkan air. Renehkan sehingga ayam empuk.
3. Apabila ayam empuk, angkat dan toskan ayam.
Untuk menyediakan ayam goreng(dak Ijan punya resepi)
Toskan ayam.(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng. Cara-cara
Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Bahan sambal
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
6 tangkai cili merah keiting
1/2 biji tomato
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula kabung
5 tangkai cili padi
1 bji limau-ambil jus-seeloknya limau purut
1 sudu besar belacan
Cara menyediakan sambal
1. Panaskan sedikit minyak, goreng cili, bawang dan tomato.
2. Setelah semuanya hampir garing, masukkan belacan, Toskan semua bahaan gorengan dan tumbuk lumat bersama gula dan garam.
3. Akhir sekali perahkan jus limau purut/kasturi/nipis

akak guna alat ni..lupa pulak nama dia..kalau malas guna ajer blender kering

tengahari cuma ada tempe dengan ayam..
Untuk Nasi
1 labu bawang besar-hiris halus
2 biji bawang putih-hiris
3 cawan beras basmati-rendam 30 minit dan toskan
41/2 cawan air rebusan ayam
1 batang kayu manis*
2 cengkih*
2 pelaga*
2 bunga lawang*
2 helai daun pandan
sedikit butter/minyak/marjerin
Cara menyediakannya
1. Panaskan minyak. Tumis rempah tumis (*) dan masukkan bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan daun pandan dan beras.
3. Masukkan ke dalam periuk letrik bersama air rebusan ayam dan masaklah seperti biasa.

Untuk Sup
Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Tempe dan Tauhu Goreng.
2 keping tahu – potong dadu
1 paket tempe – potong nipis
Sedikit tepung beras.
Minyak masak untuk menggoreng. Cara-cara
Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
Goreng hingga garing.

malam baru lengkap sebab suruh anak beli..tapi tempe tak dah habislah pulak.Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi.

No comments:

Post a Comment