Sambal Goreng Tempe
Sumber: Buku Resipi Selera Perantau
Bahan-Bahan:
3 keping tempe (potong dan goreng)
Minyak untuk menggoreng
40 gm soohon
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
2 biji cili merah
1 camca kecil air asam jawa
100 gm kacang panjang atau kacang buncis (potong 1 inci) Garam secukup rasa
3 keping tauhu (potong dan goreng)
¼ kg udang (buang kulit dan gorengkan)
1 labu bawang besar (dihiris)
10 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
1 ½ inci kunyit hidup
2 biji cili hijau (dihiris serong)
3 cawan santan daripada 1 paket santan serbuk
Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang dan kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi dan cili, goreng buat seketika. Masukkan udang dan kacau selama 2 minit, tuangkan air asam jawa dan santan. Biarkan hingga mendidih perlahan-lahan, kemudian baru masukkan kacang panjang, tauhu goreng dan sohun. Masukkan garam secukup rasa. Hidangkan bersama nasi putih.
Review:
Thursday, August 26, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment