Thursday, August 26, 2010

Ikan Cencaru Sumbat

August 26, 2010 at 9:57am

INGREDIENTS:

4 ekor ikan cencaru [dicuci dan dibelah dibelakang] minyak

BAHAN SAMBAL (MESINKAN)

2 batang serai [racikkan]

4 ulas bawang merah

6 tangkai cili merah

2 s/b kelapa parut garam dan gula secukup rasa

1/2 cawan daun kunyit [mayang halus]

3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]



METHODS:




1. Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.

2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.

3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..

4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.

5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.

6. Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam

No comments:

Post a Comment