Bahan-bahan:
1 paket pasta Fusili / ikut suka
1 jar sos Kimball Bawang Putih & Biji Selasih
daging / ayam cincang
Sausage ayam / daging
4 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
5 ulas bawang putih - tumbuk / cincang
1 ulas bawang besar - dipotong dadu
sedikit oregano - jika ada
lada bengala warna kuning dan hijau - dipotong dadu
Sayur campur - jika suka
Garam,gula dan serbuk perasa
Air
Cara-cara:
1. Tumis bawang putih sehingga kekuning-kuningan. Tambah sedikit oregano utk naik bau.
Masukkan sos kimball + sos cili + sos tomato dan kacau.
2. Kemudian masukkan daging cincang. Kacau sehingga sebati dan biarkan ia seketika.
3. Masukkan bawang besar, lada benggala, oregano, sayur campur. Kacau.
4. Tambah air dan kacau sehingga kuah menjadi pekat dn masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
Tunggu sehingga menggelegak. Angkat dan hidangkan.
5. Masukkan air di dalam periuk tunggu sehingga menggelegak. Masukkan sedikit minyak masak dan secubit garam.
Kemudian masukkan pasta dan rebus hingga ia masak. Angkt dan tos. Hidangkan.
6. Sausage dipotong serong dan digoreng. Angkat dan boleh dimakan bersama-sama dengan kuah pasta dan pasta tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment