Monday, September 27, 2010

Rabbi Firli...Bacaan Duduk Antara Dua Sujud..

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN- semasa duduk antara dua sujud



Dalam tidak sedar.

Setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya
memohon tanpa memahami.. sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh
dari hati kita selama ini..

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa
solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka
diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air
hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan
Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak
terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah
yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah
permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu
persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)

Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan
begitu sahaja..

Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon
sesuatu






Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain
(Hadis riwayat Al-Qudhi)

Thursday, September 23, 2010

Kursus Tamat!

Kursus PPK Rekabentuk Laman Web di Kuantan tamat hari ni. Wah legaaa..! Enam hari di Kuantan! Tapi kursus ni not bad la...bagus jugak sebab aku tak pernah didedahkan kaedah mereka benruk laman web. Kursus ni sangat sesuai untuk orang yang nak meniaga secara online. Aku tak de la nak buat bisnes online...usahkan nak bisness online..ofline pun tak pernah terlintas nak buat bisness. Aku cuma tau perabih kan duit jer...

Pensyarah yang mengajar kitorang ni namanya Mohd Zahiruddin yang berpengalaman dalan internet sejak 1991. dan punya pengalaman dalam merekabentuk laman web sejak tahun 2000. Dan kami sangat teruja bila dia sebenarnya salah seorang daripada 3 jutawan internet 10 tahn lepas. Dia muncul sebagai jutawan internet daripada bisness online melalui laman web miliknya sendiri iaitu Lelaki Online.com...WOW!
Dan sekarang pun dia masih salah seorang jutawan!
Sekarang dia bergiat aktif dalam memberi kursus dan menyediakan perkhidmatan merekabantuk laman web.

Untung juga kitorang kali ni sebab di ajar oleh jutawan!!!

Tuesday, September 21, 2010

Kursus Rekabentuk Laman web

Assalamualaikum.
Bemula semalam aku dan rakan2 telah diberi kursus yg agak menarik...tajuknya...ha tu la dia...Rakabentuk laman web...

Banyaklah jugak benda baru yg aku belajar kat sini termasuklah mengambil kesempatan membuat header yh baru untuk blog aku ni...tapi masih tak lawa macam blog org lain..
takper...sedikit demi sedikit aku belajar dan dr semasa ke semasa aku touch up lagi blog aku selain datang dgn entry baru...

Kursus ni di kuantan, dtg empat orang satu kete, sempat pergi beraya ke rumah zie n dapat jumpa lila sekali..

Wednesday, September 15, 2010

KERABU SOTONG-GAMBAR-



Baru kali ni dapat upload gambar kerabu sotong.

KERABU SOTONG

Assalamualaikum.

Nak syer resepi kerabu sotong yg telah disumbangkan oleh oficemate aku..JULI SUDIRO..eh..bukan bukan..JULI SUZLIN!




KERABU SOTONG

Bahan=bahan.

4 ekor sotong sederhana
( boleh jiga di campur seafood yg lain seperti udang dan kerang)
2 sudu besar udang kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
4 biji cili padi
2 biji cili merah
1 buah tomato
1 buah mangga lemak muda
2 sudu besar kicap sotong
2 biji asam limau nipis
garam/gula secukup rasa
kacang tanah goreng ( jika suka)

Cara-cara:

1. Sotong dan seafood yg dibersihkan dan dipotong, jika letak udang perlulah dibuang kulitnya. Sotong dan seafood ini hendaklah dikeringkan airnya di kuali, tapi jgn terlalu kering supaya ia tidak liat. Kemudian dimasukkan di dalam mangkuk.
2. Tumbuk bwg putih, udang kering n cili padi, jgn terlalu lumat.
3. bwg merah di mayam bulat.
4. mangga lemak muda dipotong panjang dan halus.
5. Cili merah n buah tomato dipotong.
6. Masukkan 2,3,4 dan 5 ke dlm mangkuk berisi sotong.
7. Masukkan kicap sotong, gula n garam dan air asam limau nipis dan juga kacang tanah yg telah ditumbuk kasar, kemudian gaul mesra..
8. Peerrgghhh...kecur liur aku time nak post entry ni..

Sepanjang bulan puasa 6 kali aku buat kerabu sotong ni..adik2 aku suka sangat la kalau aku buat ni untuk berbuka puasa..

Kawan2 boleh la cuba, penambah selera untuk hidangan makan tgh atau malam.
Minta maaf, tak boleh nk add la gambar kerabu sotong yg dh siap, masalah problem ni .. adeh!
TERIMA KASIH JULI!

Sunday, September 5, 2010

Crumble n Bohemian for Raya 2010

Ini adalah koleksi jahitan manik hasil kerja tangan ku untuk tahun ni..kiranya gempak la jahitan manik kali ni...all out lah!

Ini adalah latest design yg berjaya aku hasilkan..ala-ala bohemian gitu, dijahit di lengan baju sahaja. lepas raya kalau ada masa n rasa nak tambah, nanti aku tambahla di bahagian depan baju ...huh..jenuh jugak nak memikirkan design yang cantik untuk baju sendiri..idea bukannya datang menderu..entah berapa kali aku terpaksan bukan jahitan untuk awalnya..sebab tak menjadi dan tak cantik..bukannya terus boleh jadi camni..

Sebab tu aku tak jahit untuk baju orang lain walaupun ada kawan2 yg sesaje nk test aku..konon2 nak tempah.
Minta maaf la korang saja nk usik ke, sungguh2 ke... aku rasa aku takleh buat utk korang, sebab nk dapatkan idea nak bagi korang puashati bukan satu perkara mudah..
tapi alhamdulillah..aku puas hati sangat..



ini pulak design crumble beads, di jahit di lengan baju dan bahagian depan baju...sekeliling leher aku tak jahit..sebab bila pakai tudung tak nampak..jadi aku tak payah buang masa dan tenaga nak mengadap benda tu..



Ini pulak crumble yg pertama aku jahit campur dengan shimmering flora,all out jugak tu sebab yg pertama aku hasilkan.







Ini yg paling simple aku buat...kiranya come back setelah hampir setahun aku tak sentuh manik2 dalam kotak tu...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Saturday, September 4, 2010

Tapai Pulut

Bahan-bahan ( 1 keluarga )

* 1 kg beras pulut
* 1 biji ragi sebesar duit syiling 20 sen( kisar sampai hancur jadi serbuk )
* 1 cawan air masak
* sedikit lada sulah dah campur dgn secawan air masak
* secubit kapur basah
* beberapa helai daun pisang ( potong sebesar utk bungkus nasi lemak )

Cara-cara

1. rendam beras pulut tadi selama semalaman atau paling kurang 4 jam.
2. setelah beras pulut tadi direndam, kukus selama setengah jam. dan dalam masa setengah jam tadi, di balik2 kan beras pulut supaya masak sekata.
3. setelah itu, keluarkan beras pulut tadi, dan gaulkan beras pulut dgn secawan air masak.
4. kukus semula beras pulut tadi selama setengah jam lagi atau sehingga benar2 masak.
5. setelah pulut masak, keluarkan dr pengukus dan hidang di atas dulang. ( jgn dilenyek )biarkan begitu sahaja sehingga suam2 kuku.
6. taburkan serbuk ragi tadi biar rata. tidak perlu digaul. tabur rata sahaja diatas pulut tadi.
7. kepal bulat2. terpulang pd individu. kalau nak cepat siap, buat besar2. tapi kalau nak cantik molek, buatlah kecil sikit. (mudah utk mkn. kalau besar x habis sayang pulak bekas org, kalau kecil kan mudah utk mkn.)
8. sambil tu celup tgn pd air yg telah dicampur dgn lada sulah. supaya pulut tidak melekat pd tgn. tujuan lada sulah utk menjadikan tapai tadi lebih rasa. org putih kata ada kick..
9. bungkus ketulan tapai tadi dlm daun pisang. bungkus mcm buat belebat pisang. susun dlm periuk atau bekas besar. setelah siap, tutup dgn daun pisang tutup periuk dan sapukan secalit kapur pd tepi dan atas periuk. simpan di tempat yg panas seperti tepi tingkap.
10. tunggu sehingga 2 mlm. dan bolehlah disimpan didalam peti sejuk. hidang sejuk memang sedap.. kemanisan tapai bergantung pd ragi...

...